Anita Ondine Smith

Anita Ondine Smith är en jurist och konstnär som ägnar sig åt transmedia storytelling.

Sedan några år tillbaka är Ondine Smith aktiv i företaget Touch Light Media, där hon fokuserar på att skapa filmer som handlar om ett eller (helst) flera av följande ämnen:

  • teknik
  • miljö
  • kvinnors berättelser

Bakgrund

Anita Ondine Smith föddes den 16 mars 1974 i Sydney, Australien. Hennes mamma är den slovenskfödda konstnären Anka Makovec, medan hennes far Arthur Smith är en australiensisk snickare.

Anita Ondine Smith bodde under en kort period med sin mamma i vad som då var Jugoslavien, innan de flyttade till Tasmanien och blev involverade i den mycket uppmärksammade kampen mot uppdamningen av Frankling River.

Anita Ondine Smith gick en juristutbildning på Australian National University där hon inriktade sig på imaterialrätt, teknik och internationell rätt, och tog examen med höga betyg. Hennes examensuppsats hetteLex Cybertoria: International Law and Copyright on the Internet. Ondine Smith har även en BA i political science från samma universitet. Det var under sin universitetstid som Ondine Smith för första gången kom i kontant med internet, som i början av 1990-talet ännu befann sig i sin linda.

Anita Ondine Smith big

Medan hon år 1998 arbetade som teknikjurist för den stora advokatbyrån Freehills och ett dotterbolag till IBM skrev Ondine Smith bokenThe Millennium Bomb Disposal Kit. Boken handlar om teknikens inverkan på affärsvärlden. Efter att boken släppts började Ondine Smith hålla föredrag i ämnet juridik och teknik på internationella konferenser, och talade bland annat på den berömda TTI/Vanguard i Santa Monica, Kalifornien.

År 1999 lämnade Ondine Smith Australien för Storbritannien, och bosatte sig i London där hon arbetade för Shaw Pittman. Hennes arbetsområde inkluderade internetjuridik och frågor rörande outsorcing av teknik. Under perioden 2000 – 2006 arbetade Ondine Smith för Lehman Brothers i London, där hon var Senior Vice President. Som en del av sitt arbete med att belysa frågor om funktionshinder i bolaget skrev och regisserade hon kortfilmenDisability Diversity at Lehman Brothers.Detta kom att bli startskottet för en kursändring i karriären, och år 2006 gick Ondine Smith över till att göra film på heltid. Hon var bland annat medproducent för den mörka komedin Drop Dead Gorgeous, som skrevs och regisserades av Philip Alderton.

Transmedia

Den finansiella krisen 2007/2008 gjorde att det blev mer ont om pengar i den oberoende filmbranschen än tidigare, vilket fick Anita Ondine Smith att börja utforska fältettransmedia. Tillsammans med transmediapionjären Lance Weiler bildade hon produktionsbolaget Seize the Media. De två samarbetade i flera olika projekt, och Smith var executiv producent för Lance Weilers projekt Pandemic, som var entransmedia story experience. Ondine Smith var även producent för den tillhörande kortfilmen Pandemic 41.410806, -75.654259 som hade premiär på Sundance Film Festival 2011.

Numera är Anita Ondine Smith chef för Transmedia Next, ett Londonbaserat företag som ägnar sig åt transmediaproduktion, konsultation och utbildning. Hon ägnar sig också åt att skriva, regissera och producera via sitt företag Touch Light Media, och har även ett styrelseuppdrag hos Screen Tasmania, en myndighet som ger ekonomiskt stöd till produktionen av film, teve och digitala media i Tasmanien.