Videoslottar är konst

Det är mycket lätt att bortse från kommersiella produkter när man tänker på konst. Många anser att de inte har en själ och att någon som skapats utifrån kommersiella intressen inte kan vara konst. Jag anser definitivt inte att detta är sant. Konst kan skapas i alla syften inklusive kommersiella och det finns många kommersiella föremål som bör ses som konst. Klassiska exempel på detta inkluderar t.ex. Coca Cola flaskan, Absolut flaskan, kobra telefoner och stolen ägget.

Inom nya medier finns det även där ett stort antal verk/produkter som bör beaktas som konst. Exempel på sådana produkter inkluderar t.ex. datorspelet Portal och en lång rad mindre spel inklusive videoslottar. I denna artikel skall vi fokusera på spelautomater som konst. Detta då många spelautomater p.g.a. sitt utformande bör ses som konst. De är små konstverk som blandar ljud och bild till ett konstverk med spektakulära effekter. Det faktum att alla slotmaskiner är byggda för att vara spännande och fånga spelarens uppmärksamhet ger dem även en känslomässig effekt likt den som bara riktigt bra konst kan ge.

Spelautomater ger sina spelare glädje och sorg. De förverkligar drömmar. De kan leda till spelberoende och ofattbart lidande. Olika spelare upplever olika, starka känslor, på samma gång. Detta ger spelautomater en känslomässig laddning som få andra typer av konstverk kan tävla med. De berör deras användare och hela deras liv.

Alla spelautomater är en blandning av olika typer av media, alla skapar ett emotionellt band med sina användare och alla kan enligt mig, ses som konst. Alla spelautomater har dock inte en lika hög verkshöjd. Inte alla konst är bra konst och det finns vissa spelautomat som höjer sig över de flesta andra. Spelautomater som i varje sekund kan helt förändra spelarens liv eller som på ett unikt sätt sammanfogar bild och musik, grafiska effekter och ljudeffekter.

Nedan kan du läsa om exempel på spelautomater som har ett speciellt högt konstnärligt värde.

StarBurst

starburst

StarBurst använder retro grafik samt sprakande ljud och bild effekter för att skapa ett enkelt spel som skapar en unik stämning för spelaren. Den har av denna anledning blivit ett av de absolut mest populära spelen trots att spelet är enkelt och inte erbjuder några större vinster. Vi anser att denna spelautomat är konst baserat på hur den med mycket enkla medel lyckas skapa starka känslor och ge dess användare mycket glädje.

Mega Fortune

Mega Fortune är inte speciellt snygg och är inte speciellt konstnärlig. Både ljud och bild i denna spelautomat från NetEntertainment får anses vara alldagligt och inget utöver det vanliga. Skälet till att denna slot får vara med på denna lista är istället hur den berör människor liv. Det känslomässiga band som den skapar med de flera hundra tusen spelare som regelbundet spelar denna spelautomat. Det som ger denna spelautomat ett speciellt band med sina spelare, det som ger den chansen att berör hela samhället till den grad att den blir en del av det internationella nyhetsflödet är att den erbjuder en jackpott som kan bli mycket stor. Denna spelautomat ger spelaren chansen att vinna tillräckligt mycket pengar för att förändra hans liv, hans familjs liv och hela hans omgivnings liv. Mega Fortune har en stor progressiv jackpott som växer tills någon vinner den. Den har många gånger vuxit sig mycket stor. Den största vinsten på Mega Fortune är den största vinsten som någonsin vunnit i ett online casino. Denna jackpott gjorde en lycklig finländare mer än 155 miljoner kronor rikare. Svenskar har vunnit jackpotter värda över 100 miljoner. Det är dessa ofattbara summor som låter Mega Fortune skapa ett unikt känslomässigt band med sina användare. Ett känslomässigt band som enligt mig förvandlar denna slot till konst.

mega fortune

Esqueleto explosivo

Esqueleto explosivo är en svensk spelautomat som erbjuder en unik tolkning av de dödas dag i Mexiko. Spelet är underhållande och lyckas på ett enastående sätt återskapa den känsla som råder i Mexiko under de dödas dag och veckan som leder upp till den. Något som alla som har spelat spelet och besökt Mexiko under denna tid av året kan instämma i. Det är slotmaskinens förmåga att återskapa förlagans känsla som gör att vi anser att dess konstnärliga värde är mycket högre än de flesta andra spelautomater.

Monty Pythons Spamalot

Monty Pythons Spamalot är en slotmaskin som är baserad på Monty Pythons arbete. Den är framför allt inspirerad av jakten på den heliga Graal och flera berömda scener från filmen finns med i spelet. Det är få som inte skulle hålla med om att Monty Pythons klassiska animationer är konst. Dessa animationer återfinns i spelet. Det gör också deras anda och galna humor. Spelet kan närmast ses som meta konst där berömda konst förs över till ett annat medium. Slotten berör spelaren genom både spänning och nostalgi. Dess mycket stora bonus gör den också till en spelautomat som kan ha stor direkt påverkan på spelarens liv.