Electronic Disturbance Theater

The Electronic Disturbance Theater (EDI) består av cyberaktivister, performanceartister, hacktivister och anhängare av Frankfurtskolans version av kritisk teori. The Electronic Disturbance Theater (EDT) grundades år 1997 av Ricardo Dominguez.

The Electronic Disturbance Theater gör datorprogram som används för att visa gruppens ståndpunkter i olika frågor, bland annat vad gäller militära aktioner. Gruppen brukar också arrangera virtuella sit-ins på internet för att visa solidaritet. En virtuell sit-in är en slags elektronisk civil olydnad som hämtat inspiration från de sittande demonstrationer som brukade utföras av medborgarrättsrörelsen i USA under 1960-talet. En virtuell sit-in använder sig av DNS-attacker för att demonstrera. Om en stor mängd demonstranter försöker gå in på en utvald sajt samtidigt och gång på gång kan den bli så överbelastad att ingen kan komma in, vare sig demonstranter eller andra personer.

EDT har skapat ett särskilt program vid namn FloodNet för att genomföra elektronisk civil olydnad. Du kan läsa mer om FloodNet och dess användning här nedanför.

Electronic Disturbance Theater 2.0

De medlemmar som i skrivande stund är aktiva i Electronic Disturbance Theater 2.0 är Ricardo Dominguez, Brett Stalbaum, Amy Sara Carroll, Elle Mehrmand och Micha Cárdenas. (Exempel på tidigare medlemmar i EDT är Carmin Karasic och Stefan Wray.)

Electronic Disturbance Theater 2.0 fick stor uppmärksamhet för appen Transborder Immigrant Tool, som de beskrev som nästa steg för den elektroniska civila olydnaden. Transborder Immigrant Tool är en telefonapp som använder sig av GPS för att vägleda migranter till vattenstationer i öknen i södra Kalifornien. Poesi ingår också i appen.

Transborder Immigrant Tool visades i en lång rad museum och gallerier under år 2010, inklusive Museum of Contemporary Art i San Diego (USA) ochGaleria de la Raza i San Francisco (USA).

Electronic Disturbance Theater big

FloodNet

FloodNet skapades av EDT för att genomföra icke-våldsprotester till stöd för Zapatista-rebellerna i Mexiko. Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) är en revolutionär politisk och mililtant vänsterrörelse i delstaten Chiapas i södra Mexiko, som år 1994 förklarade krig mot den mexikanska staten.

FloodNet, som programmerades av Carmin Karasic och Brett Stalbaum, fungerar genom att gång på gång anropa en viss URL. Om tillräckligt många användare kör FloodNet samtidigt gör detta att den utvalda sajten och sajtens nätverksserver saktas ned eller helt förlamas av de många anropen, en så kallas DDOS Atack.

EDT uppmanar sina anhängare att ladda hem FloodNet och använda programmet i EDT:s koordinerade protester.

Efter att ha genomfört ett genrep gjorde EDT sin första storskaliga protest med hjälp av FloodNet under våren 1998. Målet för attackerna var utvalda sajter tillhörandes myndigheterna i Mexiko och USA.

Den 10 juni 1998 angrep EDT med hjälp av FloodNet Mexican Secretaria de Gobernacion (Mexican Secretary of Government), en myndighet i Mexiko som hanterar migrationsfrågor och federala säkerhetsfrågor i landet. Myndigheten hade dock förberett sig för denna typ av attack och installerat motåtgärder. När en användare körde FloodNet på sin dator och FloodNet angrep den mexikanska myndigheten, såg myndighetens server till att nya fönster kontinuerligt öppnades i användarens webbläsare. Om FloodNet-användaren inte avbröt attacken blev antalet fönster så stort att användarens dator till slut kraschade.

År 1999 användes FloodNet återigen för en attack, fast denna gång mot World Trade Organization och i en ny version kallad Disturbance Development’s Kit.

EDT:s agerade har givetvis lett till het debatt och de har bland annat anklagats för att vara cyberterrorister.