Linskonst

Haruka Kojin: Contact Lens

Den japanska konstnären Hurka Kojin ligger bakom installationen Contact Lens, som premiärvisades på Tōkyō-to Gendai Bijutsukan (Museum of Contemporary Art Tokyo) som en del av utställningen Architectural Environments for Tomorrow. Kojin använde sig av både böjda och raka linser av akryl för att skapa ett konstverk som delvis bryter ljuset och ändrar åskådarens upplevelse av verkligheten.

Haruka Kojin, som föddes i Hiroshima år 1983, är berömd både i Japan och internationellt för sitt arbete med ikūkan, ett japansk begrepp som ungefär kan översättas till ”platser som känns märkliga”. Hon är utbildad vid Tokyo University of the Arts där hon tog sin examen år 2009. I intervjuer har hon berättat om hur hon hämtar inspiration från upplevelser i vardagen där hon träffar på platser som känns märkliga. Hennes konst handlar mycket om att försöka återskapa denna typ av rum.

haruka-kojin

Om verket Contact Lens har Kojin berättat att hon fick inspiration ombord på en expressbuss som for fram i hög fart samtidigt som hon tittade ut på gatubeläggningen genom bussfönstret. För en kort stund verkade allt stå stilla, och hennes ögon fokuserade automatiskt på en kornig vägyta som i hennes ögon såg ut att vara uppförstorad. Detta fick henne att börja fundera på ögonens begränsningar och hur vi inte helt kan lita på vad våra ögon visar oss. Vad skulle hon se om hennes ögon istället hade rektangulära pupiller? Hur ser världen ut för flugor med fasettögon? Hur ser den ut för fåglar som kan se de ultravioletta strålar som är osynliga för människan?

Kojin skapade verket Contac Lenses genom att använda den stor mängd linser i olika storlekar. Olika linser bryter ljuset på olika vis, så hur konstverket uppfattas kommer att beror på vilken vinkel man ser det ifrån. Vissa av linserna får till exempel världen bakom att visas uppochned.

Kevin Carter: Handmålade konstverk på funktionella kontaktlinser

När det gäller samtida brukskonst är Kevin Carters handmålade kontaktlinser något utöver det vanliga.  Hans linser är inte några vanliga billiga linser utan priserna startar vid ungefär 4000 kr paret. Ursprungligen ville den unge Carter bli make-up artist, men ödet ville annorlunda och han började arbeta i faderns optik istället. Så småningom insåg Carter att han kunde kombinera sin kreativa talang med sitt kunnande om optik, och resultatet blev särpräglade handmålade kontaktlinser som specialtillverkas för varje enskild användare.

kevin-carterKevin Carter gör både realistiska kontaktlinser och orealistiska kontaktlinser. I den första gruppen hittar vi till exempel kontaktlinser som gör att det ser ut som att ögat drabbats av en viss skada eller sjukdom. I den andra kategorin hittar vi bland annat kontaktlinser som ser ut som att pupillen omsluts av vassa tänder eller som visar upp abstrakta psykedeliska mönster. Många av Carters linser är inspirerade av skräckfilmer – hans favoritgenre i underhållningsbranschen.

Kevin Carter tillverkar kontaktlinser för både privatpersoner och företag, inklusive teatrar och filmbolag, och hans kontaktlinser kan ses i flera stora Hollywoodfilmer. Carter har inte flyttat till Hollywood utan driver sin verksamhet hemma i Medford, Oregon. Att handmåla ett par kontaktlinser tar uppemot två dagar för honom.

De som tar längst tid är de som ska se naturliga ut.

Yngve Holen: Evil Eyes & Hater Blocker Contact Lenses

evil-eyesKonstverket Evil Eyes av Yngve Holen består av materialen blåst glas och stål, som tillsammans bildar en serie glaspaneler i olika färger. Inspiration kommer både från flygplansfönster och från de magiska talismaner som används för att skydda bäraren från det onda ögat. Totalt är det tjugotre ögontalismaner i form av flygplansfönster som ingår i verket – fyra gröna, elva blå och åtta röda – alla hängda i en prydlig rad och alla med samma yttre form. Varje panel skiljer sig från de övriga, till exempel vad gäller pupillens utformning och färgsättning. Ljus är en viktig del av konstverket; raden av paneler sträcker sig från en välupplyst del av rummet till ett mörkt hörn belyst av en UV-lampa. Mot den vita väggen bakom panelerna skapar ljuset intresseväckande färgskiftningar och mönster.

Evil Eyes ställdes ut i det privata konstmuseet The Feuerle Collection i Berlin som en del av 9th Berlin Biennale år 2016. Museet ligger i en gammal telekommunikationsbunker från andra världskriget.

Hater Blocker Contact Lenses

Evil Eyes väver samman frågor om global tillgänglighet, turistens blick och en övertro som är både tidlös och motståndskraftig. De besökare som kommer för att titta på konstverket kan köpa kontaktlinser i samma design. Som en anspelning på de uråldriga talismanernas funktion har Yngve Holen kallat dessa linser Hater Blocker Contact Lenses.

Lensing: feat Luke Sands ‘Contact Lens For Kieren’

Lensing: feat Luke Sands ‘Contact Lens For Kieren’ är en videoinstallation som hade premir år 2013. Den 3 minuter och 12 sekunder långa videon, som är av HD-kvalitet, visar hur Luke Sands hjälper Kieren Seymour att prova en kontaktlins för första gången. Videon är ett svar på Luke Sands konstverk Contact Lens for Kieren där Kieren Seymour bar kontaktlinser till ett offentligt event för att förändra både sitt utseende och sin syn.