Ubermorgen

År 1995 bildades konstnärsduon Ubermorgen (även känd som Ubermorgen.com) av Hans Bernard och lizvlx. Ubermorgen inriktar sig huvudsakligen på internetkonst, mjukvarukonst, konstinstallationer, konceptkonst, mediahacking, videokonst, fotografi och performance. Ubermorgen är aktiva både online och offline.

Hans Bernard och lizvlx bor och arbetar i Wien (Östterike), Basel (Schweiz) och S-chanf (Schweiz).

Korta fakta om Ubermorgen

Grundade År 1995
Medlemmar Hans Bernard och lixvlx
Nationalitet Österrike / Schweiz / USA
Representeras av Fabio Paris Brescia i Italien[DAM] Berlin i TysklandCarroll / Fletcher London i Storbritannien
Exempel på verk EKMRZ-Triology, CLICKISTAN, WOPPOW, Voteauction, Nazi~Line, Generator Tetralogy, Superenhanced, Asylabwehramt
Exempel på utmärkelser ARCO Beep, Ars Electronica, IBM, Swiss Art Award

Bakgrund

Lizvlx föddes i staden Linz i Östterrike, men växte upp i Wels (Österrike), Salzburg (Österrike) och Elmira (New York State, USA).

Hans Bernhard föddes på Yale University Hospital i New Haven (Connecticut, USA). Han växte upp i New Haven och Basel (Schweiz), och flyttade sedan till Wien (Österrike) för att studera för konstprofessorn Peter Weibel. Senare studerade Bernhard även för professor Lev Manovich (UCSD), professor Peter Lunenfeld (Art Center College of Design i Pasadena, USA) och professor emeritus Bazon Brock i Wuppertal (Tyskland). Bernhard avslutade sina studier år 1999.

Privatliv

  • Lizvlx och Hans Bernhard är förlovade och har två barn tillsammans, Billie-Ada (född 2003) och Lola Mae (född 2007).
  • Efter omfattande drogmissbruk, och en manisk episod i Kapstaden (Sydafrika) år 2002, fick Hans Bernhard diagnosen bipolär sjukdom.

unbermorgen big

Konst

Ubermorgen var aktiva i den avantgardistiska rörelsen Net.art under andra halvan av 1990-talet. På den här tiden visades deras konst endast online. Ubermorgens konst bestod vanligen av så kallad media hacking.

Ett av Ubermorgens mest uppmärksammade verk är Voteauction från år 2000, en satirisk sajt där medborgare i USA kunde auktionera ut sin röst i presidentvalet.

År 2001 inledde Ubermorgen ett samarbete med Christoph Schlingensief. Schlingensief satte upp pjäsen Hamlet: This is your Family, Nazi~Line i Zürich, och som en del av projektet skapades även en fejkad hjälplinje för nynazister. Ubermorgen var ansvariga för att skapa och driva sajten för Nazi~Line.

År 2005 startade Ubermorgen projektet EKMRZ Triology, en serie konceptuella hackningar (GWEI – Google Will Eat Itself, Amazon Noir och The Sound of eBay).

Under perioden 2007 – 2011 fokuserade Ubermorgen på produktionerna Superenhanced, WOPPOW, KRAFT Series, TORTURE CLASSICS, CLICKISTAN, med flera och arbetade mycket med videokonst.

Voteauction

Voteauction är ett av Ubermorgens mest välkända verk. Under presidentvalskampanjens slutspurt i USA år 2000 drev Ubermorgen sajten Voteauction, en satirisk sajt som utgav sig för att vara en auktionssajt där väljare i USA anonymt kunde auktionera ut sin röst till högstbjudande.

Bakgrund

Idén till Voteauction kom från James Buamgartner, en student vid Rensselaer Polytechnic Institute i USA. Webbsajten köptes sedan av Ubermorgen för ett hemligt belopp, och drevs av Ubermorgen under perioden 1 augusti – 7 november 2000.

I september fick sajten en ny design.

Kontrovers

Som förväntat fick Voteauction mycket uppmärksamhet och kritik. Tretton delstater i USA införde temporära besöksförbud eller liknande juridiska åtgärder, eftersom de ansåg att sajten ägnade sig åt olaglig handel med röster samt konsumentbedrägeri.

Voteauction fick stor uppmärksamhet i media, inklusive ett 27 minuter långt inslag hos CNN.

För att skydda sig mot att bli utlämnade till USA eller utsättas för andra juridiska åtgärder konsulterade Ubermorgen juridisk expertis i flera olika länder, och såg också till att hålla sig i rörelse istället för att stanna någon längre tid på en och samma plats.

Både voteauction.com (hostad av Domainbank) och efterföljaren vote-auction.com stängdes ned av domstolar i USA, samt av CORENIC i Geneve (utan domstolsorder). Serverns infrastruktur attackerades också flera gånger.

Som en respons på de förordnanden som domstolar i USA försökte, och ibland lyckades, få verkställda i Europa skapade Ubermorgen en Injunction Generator online.

Utställningar

Ubermorgen skapade en utställning kring Voteauction som bland annat omfattar cirka 700 kilogram av klagomål, domstolsbeslut, förelägganden, med mera.

Voteaction har bland annat ställts ut på expo.02 i Schweiz år 2002, på Lentos Kunstmuseum Linz i Österrike år 2005 och och på Eyebeam New York i USA år 2010.

The Agency & Wahlgeld.com

År 2004 publicerade Ubermorgen.com andra delen av sin Election Trilogy. Detta verk, som allltså är en efterföljare till Voteauction, heter The Agency for manual election recount.

Sista delen i trilogin lanserades år 2007 och heter Wahlgeld.com. Det är en plattform för försäljning av röster till parlamentsvalet i Schweiz. Media, och valmyndigheten, var nu införstådda med att det rörde sig om ett konstprojekt.

Museum, gallerier etc (i urval)

Exempel på museum, gallerier och festivaler som har ställt ut Ubermorgens konst:

Malmö konsthall, Sverige

WRO | Media Art Biennale Wroclaw, Polen

Witte de With, Nederländerna

ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe, Tyskland

MUMOK | MUseum MOderner Kunst, Österrike

Lentos Art Museum, Österrike

Ars Electronica, Österrike

Centre Georges Pompidou, Frankrike

ARCO Madrid, Spanien

Gwangju Design Biennale, Sydkorea

MoCA Taipei | Museum of Contemporary Art Taipei, Taiwan

NTT ICC Museum Tokyo, Japan

Biennale of Sydney, Australien

The New Museum of Contemporary Art, USA

SFMOMA | San Francisco Museum of Modern Art, USA

Utmärkelser (i urval)

  • Ars Electronica 1996, Golden Nica för etoy/digital hijack (Hans Bernhard)
  • Ars Electronica, Honorary Mentions för Injunction Generator (2003) och GWEI – Google Will Eat Itself (2005)
  • IBM Award for New Media / Stuttgarter Filmwinter 2007 för Amazon Noir
  • ARCO Beep Award 2009 för EKMRZ-Triology
  • Swiss Art Award 2011, för TORTURE CLASSICS